Bölgesel Toplantılar
1- GAZİANTEP BÖLGESEL TOPLANTISI
Hidrolik Pnömatik Kongresi çalışmaları kapsamında Gaziantep Şubemizin özenli ev sahipliğinde düzenlenen Hidrolik Pnömatik Konferansları 200‘e yakın katılımcı ile gerçekleşti.
Odamız adına İstanbul Şubesi ile birlikte düzenlediğimiz Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Sergisi 23-26 Ekim 2008 tarihlerinde İzmir‘de Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi‘nde düzenlenecek. Kongre tanıtım çalışmaları kapsamında bölgesel sektör toplantıları düzenlenmesi planlandı. Toplantılardan ilki 10 Kasım 2007 tarihinde MMO Gaziantep Şubesinin katkıları ile Gazinatep Grand Otelde düzenlendi. Hidrolik Pnömatik Konferansları adıyla gerçekleştirilen başarılı organizasyona ikiyüze yakın sektör temsilcisi ve firma yöneticisi katıldı.
Toplantının ev sahipliğini yapan Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ali Peri açılış konuşmasında hidrolik ve pnömatik sistemlerinin sanayinin hemen her sektöründe kullanıldığını, bu sektörlere ekipman ve malzeme üreten, projelendiren, mühendislik uygulamalarını gerçekleştiren hidrolik pnömatik sektörünün, sürekli yenilik isteyen bir konuma geldiğini belirtti. Peri, sektörünün hızlı gelişmesine paralel olarak sektörde yetişmiş eleman gücüne de her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Toplantıda konuşan Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya, en ince ayrıntısına kadar detaylı bir şekilde düşünülüp, yoğun bir katılımla organize edilen Gaziantep toplantısı için Şube yöneticilerine ve çalışanlarına teşekkür ederek şunları söyledi:
"Hidrolik Pnömatik sektörü, yerli üretim, ARGE, sektörle ilgili teknolojik ve endüstriyel birikim, sermaye/finansman ve kalifiye işgücü yetersizlikleri ile yüksek girdi maliyetleri, kalitesiz ithal ürünler ve düşük verimlilik gibi birçok sorunla boğuşmak zorunda. Odamızın düzenlediği kongre ve sergi ile bu büyük sorunları bir çırpıda çözülmesi elbette beklenemez. Ancak hidrolik pnömatik kongresi ile sektörde son derece az olan Türkçe yayın sayısı artırıldı, sektör içinde iletişim doğdu, Sektörün tek derneği olan AKDER kongre platformlarının verdiği motivasyon ve sinerji ile gelişti. O nedenle kongre platformunu önemli buluyoruz ve sizleri 2008 Ekiminde İzmir‘e davet ediyoruz."
Konferansın açılış konuşmasında son sözü Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tuna Balkan alarak şunları söyledi: "Bu yıl kongre çalışmalarında önceki yıllarda olmayan birçok "ilk" belirledik. İlkini burada, "bölgesel hidrolik pnömatik konferansları" adıyla başlatıyoruz. Hidrolik Pnömatik alanındaki sıkça sorulan sorulara yanıt bulmaya çalıştığımız bu konferanslar Konya, Kayseri, Eskişehir, Denizli, Adana-Mersin gibi illerde de tekrarlanacak. Sizlerden aldığımız bilgilerle kongre içeriğini sürekli olarak güncelleyeceğiz.
Öncelikle Üniversitelerin Mühendislik Bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisans eğitimi alan öğrencilerin Hidrolik ve Pnömatik konularında hazırlayacakları bitirme projelerini desteklemek, nitelikli bilimsel çalışmaları ödüllendirmek, bu alandaki gelişmelerine katkı koymak amacıyla Hidrolik Pnömatik Proje Yarışması düzenlenmesi planlandı. Bölge ünvirsitelerindeki meslektaşlarımıza da ileteceğiz."
Hidrolik Pnömatik Konferansı işletmelerde en sık karşılaşılan sorunlara odaklandı
Konferans kapsamında ise Ertan Soydan‘ın oturum başkanlığında "Hidrolik Sistemlerde Arıza Arama Teknikleri, Arıza Nedenleri ve Çözümleri" konusu Yürütme Kurulu üyeleri Şemsettin Işıl ve Semih Kumbasar tarafından "Pnömatik Sistemlerde Arıza Arama Teknikleri, Arıza Nedenleri ve Çözümleri" konusu Durmuş Kara ve Lütfü Mumkaya tarafından aktarıldı. Suat Demirer başkanlığında ikinci oturumda "Hidrolik Pnömatik Silindirlerde Kullanılan Sızdırmazlık Elemanları, Seçimi, Kullanım ve Montaj Teknikleri ve Sık Karşılaşılan Problemler" konusu Ahmet Pınarlı tarafından aktarıldı.
Abdullah Parlar‘ın oturum başkanlığı yaptığı "Hidrolik Sistemlerde Bağlantı Tekniği" konusu Salih Emanet tarafından aktarıldı. Son derece aktif bir ortamda gerçekleşen konferans soru cevaplar ve sohbetler ile saat 19.00‘a kadar sürdü.
2- DENİZLİ BÖLGESEL TOPLANTISI
23 Şubat 2008 tarihinde Denizli Şubemizin katkıları ile Denizli Anemon Otelde ikiyüze yakın katılımcı ile gerçekleşti.
Toplantının ev sahipliğini yapan Denizli Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Hadımlı açılış konuşmasında hidrolik ve pnömatik sistemlerinin Denizli‘de başta Tekstil Sektörü olmak üzere sanayinin hemen her alanında kullanıldığını, bu sektörlere ekipman ve malzeme üreten, projelendiren, mühendislik uygulamalarını gerçekleştiren hidrolik pnömatik sektöründeki hızlı teknolojik gelişmeyi takip etmek gerektiğini belirtti.
Hadımlı, hidrolik pnömatik sektörünün ana sorunlarının başında ara teknik eleman eksikliği geldiğini belirterek Ekim ayında İzmir‘de gerçekleşecek Kongrenin bu sektörde çalışan tüm mühendis ve ara teknik elemanlar için yararlı olacağını ve Makine Mühendisleri Odasının bu doğrultuda çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.
3- KONYA BÖLGESEL TOPLANTISI
23-26 Ekim 2008 tarihlerinde İzmir‘de düzenlenecek olan Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresinin bölgesel tanıtım çalışmaları kapsamında düzenlenen HİDROLİK PNÖMATİK KONFERANSLARI‘nın üçüncüsü Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi ev sahipliğinde 22 Mart 2008 tarihinde Rixos Otel‘de ikiyüz elliye yakın mühendis ve teknik elemanın katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantının ev sahipliğini yapan Konya Şube Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç.Dr. Mete Kalyoncu Konferansın açılış konuşmasında hidrolik ve pnömatik sistemlerinin sanayinin hemen her sektöründe kullanıldığını, bu sanayilerinde Konya‘da gelişmiş olduğunu, Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresinin bölgesel toplantılarının üçüncüsünün Konya‘da düzenlenmesinden memnunluk duyduklarını belirtti.
Her üç toplantının açılışında konuşan MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya detaylı bir şekilde, en ince ayrıntısına kadar düşünülüp, yoğun bir katılımla organize edilen toplantılar için teşekkür ederek başladığı konuşmalarında şunları söyledi:
"Hidrolik Pnömatik sektörü; yerli üretim, AR-GE, sektörle ilgili teknolojik ve endüstriyel birikim, sermaye/ finansman ve kalifiye işgücü yetersizlikleri ile yüksek girdi maliyetleri, kalitesiz ithal ürünler ve düşük verimlilik gibi birçok sorunla boğuşmak zorunda.
Odamızın düzenlediği kongre ve sergi ile bu büyük sorunları bir çırpıda çözülmesi elbette beklenemez. Ancak yoğunlukla üyelerimizin bulundu bu alanda ilk kongrenin düzenlendiği 1999 yılındn buyana hiç de küçünsenmeyecek adımlar atıldı. Son derece az olan Türkçe yayın sayısı artırıldı, sektör içinde iletişim doğdu, Sektörün tek derneği olan AKDER kongre platformlarının verdiği motivasyon ve sinerji ile gelişti. O nedenle kongre platformunu önemli buluyoruz ve sizleri ekim 2008‘de İzmir‘e davet ediyoruz"
Sektörün Duayeninden Konferansa Övgü
Hidrolik Pnömatik sektörüne 1950 yılında küçük bir atölye ile hizmet vermeye başlayan, hidrolik silindir denilince ilk akla gelen fimalardan Kayahan Hidrolik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kayhan böyle bir konferansın düzenlenmesinden duyduğu heyecan ve mutluluğu ifade ederek; "biz bu işleri hiçbir malzeme ve bilgi kaynağı yokken deneyerek yapıyorduk." dedi. Mehmet Kayahan Makina Mühendisleri Odası Konya ve İzmir Şubelerine ve Yürütme Kurulu Üyelerine teşekkür etti.
Hidrolik Pnömatik Konferansı işletmelerde en sık karşılaşılan sorunlara odaklandı
Gaziantep, Denizli ve Konya‘da gerçekleştirilen konferanslar kapsamında "Hidrolik Sistemlerde Arıza Arama Teknikleri, Arıza Nedenleri ve Çözümleri", "Pnömatik Sistemlerde Arıza Arama Teknikleri, Arıza Nedenleri ve Çözümleri", "Hidrolik Pnömatik Silindirlerde Kullanılan Sızdırmazlık Elemanları, Seçimi, Kullanım ve Montaj Teknikleri ve Sık Karşılaşılan Problemler", "Hidrolik Sistemlerde Bağlantı Tekniği" ve "Hidrolik Pnömatik Silindirlerde Kullanılan Sızdırmazlık Elemanları, Seçimi, Kullanım ve Montaj Teknikleri ve Sık Karşılaşılan Problemler" konuları aktarıldı.
Sunumlar; Yürütme Kurulu Üyelerimiz Sayın Prof. Dr. Tuna Balkan, Ertan Soydan, Şemsettin Işıl, Semih Kumbasar, Durmuş Kara, Lütfü Mumkaya, Salih Emanet, Suat Demirer, Abdullah Parlar, Neçip Çayan ve Ahmet Pınarlı tarafından yapıldı. Üç konferansa altıyüzü aşkın mühendis ve teknik elaman katıldı. İşletmelerin bakım onarım sorumluları başta olmak üzere işletme sorumluları, mühendisler, ara teknik elemanlar katıldı. Soru cevaplar ile son derece aktif bir ortamda geçen konferansların dördüncü ayağı ise Kayseri‘de gerçekleştirilecektir.